Hogyan lettem business coach…

Bizonyára felmerül az ismerőseimben, üzletfeleimben a kérdés, hogy vajon mi ez az új hóbort nálam, vagy talán nem megy jól a vállalkozásom és új utakat keresek?


A lányomtól hallottam először azt a hasonlatot, hogy ha a tudásunkat egy körrel szimbolizáljuk, akkor a kerülete a „nemtudással” érintkezik. Ha kicsi a körünk, akkor kevés dolgot „nemtudunk”, s ha tanulással, tapasztalással növekszik a körünk, annál inkább rájövünk, hogy alig tudunk valamit.

Így van ez nálam is, és elkapott az örvény…
Kezdetben csak a szűkebb szakmámban a távközlésben képeztem magam, aztán hozzá jött az informatika. Később megszámlálhatatlan mennyiségű és minőségű marketing, cégvezetés, szervezés, időgazdálkodás, értékesítés és kommunikációs képzés, tréning, konferencia  valamint külsős tanácsadók hada bővítette a körömet.

A vállalkozásom hullám hegyek és völgyek után jelenleg stabil növekedési pályán van, remek kollégáim vannak, akik kitűnően végzik a dolgukat, ezért kihasználtam a lehetőséget és új tanulnivaló után néztem.

2014-ben került látókörömbe az ActionCOACH, mint újabb lehetőség amivel tovább fejleszthetem a vállalkozásom, hogy a jóból kiváló lehessen. Az első beszélgetéskor vált világossá, hogy én igazából a tudásra vágyom. Egyre jobban kezdett izgatni a dolog, amikor kiderült hogy a coaching szakma megtanulható, ráadásul a világ legjobbjaitól, hisz az ActionCOACH-ot jelenleg a legjobb ilyen cégeként tartják számon.

Akkor határoztam el, hogy belevágok és kitanulom a coaching szakma minden csínyját. Természetesen jó magyar vállalkozóként elkezdtem keresni más, alternativ megoldásokat, hátha meg tudom spórolni a sok ezer dolláros képzési díjat. Kiderült, hogy egy „szekérderék” cég van kis hazánkban, akik ontják magukból a coachokat. Tucatnyi weboldal átböngészését követően telefonon, vagy nyílt konzultációkon személyesen is megtapasztaltam, hogy ki mit tud. Sok jó módszerrel és lelkes oktatóval találkoztam, de mindenhol volt valami ami visszatartott. Legfőképp, hogy  elveket, módszereket oktattak és hiányzott mögülük a gyakorlati rendszer, nem voltak kipróbált üzleti technikák.

2016. márciusában végül jött a hír, hogy a soron következő ActionCOACH képzés a korábbiaktól eltérően nem Londonban, hanem Budapesten lesz, ráadásul magyar tolmácsolással. Mivel az angolomon még csiszolnom kell, ez megadta a végső lökést.

A képzést megelőzően házi feladatként több mint 100 alapozó videó megtekintését irányozták elő és ennek érdekében hozzáférést kaptam ahhoz a tudásbázishoz, amit az ActionCoach hálózat az elmúlt 23 évben felhalmozott. Ha maradt volna még kétségem akkor,  most ez is szertefoszlott volna. Már tudtam, hogy jó döntést hoztam.

Az egy hetes képzés tovább mélyítette a meggyőződésemet. Kiváló szakemberek ültek körülöttem és mindenki más-más előnyt látott meg a coachingban. Ez azt jelentette számomra, hogy sokkal több van benne, mint amit addig a legmerészebb álmaiban feltételeztem.

Célom, hogy a business coachként is elérjem azt a megkérdőjelezhetetlen magabiztosságot, és hitelességet, amivel már rendelkezem a vállalkozásom más területein. Ha ezt tudom közvetíteni, akkor nincs semmilyen logikus magyarázat arra, hogy a cégvezetők ne akarjanak velem együtt dolgozni.

Ha már most kíváncsi vagy, hogy milyen magasságokba segítheti a cégedet egy coach-al való együttműködés, keress bizalommal!

Posta Tibor
business coach
ActionCOACH Magyarország