Jack Ma 5 tanácsa a boldoguláshoz

„Őrült Jack Ma” a világ egyik leggazdagabb embere. Ő ismertette meg Kínával az internetet. Hangcsoui angoltanárként még lefitymálták világra törő álmai miatt, mostanra viszont nagyon sok kínai fiatal példaképe lett. Cége az Alibaba, ma az e-kereskedelem szinonimája Kínában, az ország Amazonja, eBaye és Pay Palja együttvéve.


Gondolkodj előre!

Ő sem azért sikeres ma, mert pillanatnyilag valamit jól csinál. Volt egy álma 15 évvel ezelőtt, amely mostanra ért be.

A pénz nem boldogság, hanem felelősség!

Ha csak 20 dollárod van havonta, attól még nagyon boldog lehetsz. Ha van 1 millió dollárod, akkor szerencsés ember vagy. Ha 10 millió dollárod van, akkor már sok a gondod, sokszor fáj a fejed.

Ha több mint 1 milliárd dollárod vagy 100 milliárd dollárod van, akkor óriási a felelősséged. Ilyenkor az emberek bíznak benned, mert azt hiszik, hogy okosabban tudod elkölteni a pénzedet, mint mások.

Számíts a váratlanra!

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon, sosem tudhatod, mit veszel ki belőle. (Ez valójában a Forrest Gumpból egy idézet, ez Ma kedvenc filmje.)

Nincs szükséged kapcsolatokra, hogy sikeres legyél!

Nem kell, hogy gazdag apád vagy befolyásos bácsikád legyen. Csak a vevők, az ügyfelek számítanak, csak ők tehetnek téged sikeressé.

Fektess a fiatalokba, ha meg akarod változtatni a világot!

Azokat kell segíteni, akik sikeresek akarnak lenni – ez a titok nyitja. A fiatalok elméjében ott vannak a magok, amelyeket elvetettünk, és ha felnőnek, ők fogják megváltoztatni a világot.